Menu

De kracht van een welgemeend compliment

Goed werkIedereen jong of oud, heeft complimenten nodig. Maar complimenten krijgen én geven, hoe gaan we daar goed mee om? Zelf merkte ik recent hoe motiverend en fijn het is om een compliment voor mijn werk te krijgen. Het zette me aan het denken hoe belangrijk complimenten eigenlijk zijn.

 Kinderen groeien bijna letterlijk als we zeggen dat ze iets goed gedaan hebben. En ook; hoe leuk het is wanneer ze onbewust complimenten teruggeven. Onbewust omdat het spontaan gaat, ze geven dus echt gemeende complimenten terug omdat ze die zelf ook krijgen.

Opgroeiende kinderen zijn er bij gebaat om complimenten te krijgen, het is ook makkelijk om tegen een klein kind te zeggen: ‘wat kan je dat goed!’ De reactie van een kind is meestal heel dankbaar; een stralend, trots gezicht. En trotse ouders geven graag en makkelijk complimenten aan hun kinderen. Een kind leert ervan als het complimenten krijgt, het is goed voor het zelfbeeld van kinderen.

Complimenten voor volwassenen
Maar hoe zit het eigenlijk met complimenten voor volwassenen, geven we elkaar wel genoeg echt gemeende complimenten? We denken misschien wel vaak; wat goed gedaan, maar zeggen het niet.
Vaak vinden we het lastig om een compliment aan iemand te geven, we doen dat weer wel makkelijk met een soort omweg, dus tegen iemand anders zeggen hoe goed iemand iets gedaan heeft.

Complimenten door leidinggevenden en collega’s
Een compliment is ook een soort beloning. Dus los van de beloning in salaris is het goed om personeel ook complimenten te geven. Zoek als leidinggevende naar de persoonlijke kwaliteiten van het personeel en maak terloops daar eens een compliment over, het werkt heel motiverend, het zal de werksfeer ook goed doen. Een medewerker die complimenten krijgt voelt zich beter en zekerder over zijn werk. Maar ook als collega’s onderling is het goed én motiverend om elkaar complimenten te geven.

Een compliment geven is ook iets terugkrijgen
Een compliment geven is ook een manier om een soort compliment terug te krijgen, want degene die jij een compliment geeft is daar meestal blij om en toont dat dan in de vorm van ‘dankbaarheid’; wat leuk om te horen, dankjewel!

Kortom: vaker complimenten geven én ontvangen is goed voor iedereen