Menu

Comfortzone comfortabel?

ComfortRegelmatig kom ik het(mode-) woord comfortzone tegen. Toen ik het woord comfortzone een paar jaar geleden hoorde dacht ik bij ‘uit je comfortzone stappen’ dat je uit een comfortabele situatie gaat, dus uit een situatie stapt die goed voelt.

 En dat is het dus niet alleen. Want comfortabel kan ook betekenen: dat wat je kent, dat wat vertrouwd is, maar voelt dat ook goed? Er is een aantal definities, zelf vind ik de volgende het duidelijkste: de comfortzone is de plek waar ons denken en doen een bepaalde routine of gewoonte hebben. Dit patroon zorgt voor zo min mogelijk stress en risico. En dat kan fijn zijn, met een regelmatige dosis voldoening, zekerheden en weinig tot geen stress. Hierdoor zou je dus moeilijk in actie kunnen komen om iets te veranderen. Want waarom zou je dit dan opgeven?

Als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, verandert er niets.
We willen de zekerheden die binnen de comfortzone aanwezig zijn niet kwijt, en kiezen er bewust of onbewust voor om niet te veranderen en vervolgens binnen die comfortzone te blijven. Maar stel dat je toch wat anders wil gaan doen? Dan zul je stappen moeten nemen en dus buiten je comfortzone gaan Want: als je blijft doen wat je altijd al deed, verandert er niets. Vaak zie je dat, door invloeden van buitenaf; ontslag, functieverandering etcetera, mensen gedwongen worden na te denken ‘wat nu te doen?’ Dus uit hun comfortzone te gaan. Regelmatig zeggen mensen achteraf: dat is eigenlijk heel goed geweest, anders had ik nooit deze keuzes durven maken. En nu doe ik werk wat beter bij me past, waar ik me goed bij voel.

Thuiskomen en energie opdoen
Inmiddels is het 9 jaar geleden dat we ondernemer zijn geworden binnen de werving & selectie en recruitment. Min of meer gedwongen door veranderingen van buitenaf hebben we een keuze gemaakt, nu of nooit, we zijn eigenlijk buiten onze comfortzone gestapt. Met voldoende zekerheden waarmee we zeker een jaar konden volstaan zijn we aan de slag gegaan en ja, dat was spannend maar ook ontzettend uitdagend. Nog steeds trouwens, maar de voldoening voelt goed. En voor wat betreft die comfortzone, die hebben we nog steeds: dat is de plek waar we ‘thuiskomen’, waar we uitrusten en energie opdoen: een huis dat comfortabel voelt en natuurlijk met het gezin. Dan is comfortzone wellicht een modewoord, maar voor mij met een heldere betekenis.